Hedersrelaterat våld och förtryck
Hedersrelaterat våld och förtryck bygger på starkt patriarkala och heteronormativa föreställningar. Centralt för hedersrelaterat våld och förtryck är främst dess kollektiva uttryck samt kontrollen av flickors och kvinnors sexualitet.
Kollektiv kontroll
Hedersrelaterat våld och förtryck är kollektivt utövat eller sanktionerat. Kontrollen av flickors och kvinnors sexualitet är central, och kännetecknas bland annat av att individens rättigheter och intressen anses vara underordnade familjens. Det är exempelvis inte individen själv som väljer sin partner, utan en angelägenhet för familjen eller ett större kollektiv.
Familjens anseende och status är beroende av flickors och kvinnors faktiska eller påstådda beteende, vilket innebär att rykten kan räcka för att en familj ska anses förlora sin heder. Det kan också medföra att flickor och kvinnor som utsätts för sexuella övergrepp inte vågar berätta om det, och att de skuldbeläggs om det kommer fram.
Föreställningen om att mäns och familjers heder beror på kvinnors och flickors sexuella beteende hör också samman med förekomsten av barnäktenskap, tvångsäktenskap och könsstympning av flickor och kvinnor.
Kontrollen kan sträcka sig från vardagliga former av begränsningar i flickors och kvinnors liv som berör exempelvis klädval, socialt umgänge och rörelsefrihet till livsval som utbildning, jobb, oskuldsnorm, giftermål och skilsmässa. I sin yttersta form resulterar hedersnormer i hot om våld och våld, inklusive dödligt våld.
Våldet och förtrycket drabbar dock inte endast flickor och kvinnor utan även pojkar och män, och både män och kvinnor kan vara förövare. Ibland är en och samma person både utsatt och förövare, inte minst när det gäller pojkar och unga män. Det kan finnas ett stort antal förövare, så som familjemedlemmar, släktingar eller andra med samma bakgrund. Det grövsta våldet är ofta välplanerat och både kvinnor och män kan utsättas.
HBTQ och heder
Hedersnormerna bygger på starka föreställningar kring kön och sexualitet, och alla sexuella handlingar och identiteter utanför heteronormen anses förbjudna. Att öppet stå för en HBTQ-identitet, som att vara homosexuell, bisexuell, trans- eller queerperson, är inte ett alternativ för många som lever i en hederskontext, eftersom en offentlig avvikelse från normen sanktioneras med bestraffning och olika former av våld. Oron för konsekvenserna av att ”komma ut” – både social exkludering, våld och familjens besvikelse – gör att många i stället försöker dölja den avvikande heteronormen för familj och släkt. De som väljer att inte underkasta sig kraven tvingas leva sina liv utan familjens stöd, en del förföljs av släkt och vänner och lever därför i rädsla och otrygghet.
Hedersrelaterat våld och förtryck i förskolan
I förskolan kan utsatthet för hedersrelaterat våld och förtryck visa sig exempelvis genom att barn begränsas och kontrolleras utifrån könsstereotypa uppfattningar. Det kan handla om att vårdnadshavare uttrycker önskemål eller ställer otillåtna krav på att personalen ska begränsa barn klädsel, lekar eller andra aktiviteter utifrån kön. Det kan också förekomma att förtryckande hedersnormer upprätthålls av personalen eller ledningen på förskolan, om exempelvis personal anser att vårdnadshavares och släktens vilja över barnet går före barnets egna fri- och rättigheter.
Läs mer om hedersrelaterat våld och förtryck i förskolan
Hedersrelaterat våld och förtryck i skolan
I skolan kan utsatthet för hedersrelaterat våld och förtryck visa sig exempelvis genom att eleven begränsas i val som klädsel, vänner, partner, fritidsaktiviteter eller val av utbildning. Det kan även visa sig genom att eleven är utsatt eller utsätter en släkting för bevakning och kontroll, något som kan göras både fysiskt och digitalt. I skolan finns en möjlighet att tidigt fånga upp elever som lever i en hederskontext, men det är inte alltid lätt för lärare och skolpersonal att uppmärksamma. För att kunna se och tolka signalerna från elever som tyder på att de lever under begränsningar, kontroll och hot krävs en medveten blick och en ökad uppmärksamhet.
Läs mer om hedersrelaterat våld och förtryck i skolan
Projekt Resurscentrum mot hedersrelaterat våld och förtryck
I Västernorrland pågår sedan 1 juli 2021 ett projekt att utreda förutsättningarna för en myndighetsgemensam samverkan kring hedersrelaterat våld och förtryck, i form av ett Resurscentrum. Projektet bygger på samverkan mellan Kommunerna, Regionen, Polisen och Åklagarmyndigheten och finansieras av Nationellt Centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck vid Länsstyrelsen Östergötland. En målsättning är att utveckla samverkan i ärenden gällande hedersrelaterat våld och förtryck, barn- och tvångsäktenskap samt könsstympning av kvinnor och flickor.
Vill du veta mer? Kontakta projektledaren hos Länsstyrelsen Västernorrland:
Ring nödnumret 112