Är du eller någon annan i en nödsituation? Ring nödnumret 112
Om du är under 18 år kan du ringa till Bris dygnet runt. Ring 116 111
Här finns hjälp
Länkarna leder till stöd på olika nivåer – från nationella till regionala och lokala aktörer samt ideella verksamheter.
För våldsutsatta

Polisen
Vid pågående brott och vid fara för liv, hälsa och egendom ska du
ringa 112.
Vid andra ärenden där du behöver kontakt, information eller vill göra en anmälan, ring 114 14.
Telefon: Akut 112
Telefon: Övriga ärenden 114 14
Webb: Brott i nära relation

1177 Västernorrland
Du som lever med våld och förtryck i en nära relation har rätt att få hjälp och stöd. Våld kan förekomma i alla slags relationer. Läs mer om att bli utsatt för våld i nära relationer på 1177 Vårdguiden.

Mikamottagning Västernorrland
Mikamottagningen i Västernorrland vänder sig till dig som är över 18 år oavsett kön och sexuell identitet som har erfarenhet av sex mot ersättning, att skada sig med sex och/eller varit utsatt för människohandel för sexuella ändamål. Även du som har erfarenhet av sugardejting, sålt filmer eller bilder är välkommen att höra av dig.
Telefon: 020-40 00 04
Mejl: mika@sundsvall.se
Socialtjänsten




Socialtjänsten
Sundsvalls kommun
Stödcentrum: 060-19 84 40
Mottagning: 060-19 22 62
Socialjour: 060-12 61 82
Webb: Sundsvalls kommun

Socialtjänsten
Timrå kommun
Telefon: 0200-12 09 80
Webb: Timrå kommun

Socialtjänsten
Ånge kommun
Telefon: 0690-25 02 43
Webb: Ånge kommun

Socialtjänsten
Örnsköldsviks kommun
Telefon: 0660-888 07
Webb: Örnsköldsviks kommun
Lokala kvinnojourer och tjejjourer

Härnösands Kvinnojour
Härnösands Kvinnojour – föreningen Kvinnogememskap – bildades 1985 av politiskt aktiva kvinnor i Härnösand.
Telefon: 0611-244 55
Webb: kvinnojouren.com
Mejl: harnosand@roks.se
Stödchatt: Kvinnogemenskap i Härnösand
Facebook: Kvinnojouren Härnösand
Instagram: Härnösands Kvinnojour

Tjejjouren Härnösand
Tjejjouren i Härnösand startades i början av 2020 och drivs helt ideellt. Syftet med jouren är att arbeta förebyggande mot mäns våld mot tjejer och kvinnor, samt stötta, stärka och lyssna.
Webb: rokstjejjourer.se
Mejl: tjejjourenharnosand@roks.se
Stödchatt: Tjejjouren Härnösand
Facebook: Tjejjouren Härnösand

Kvinnojouren Sollefteå
Kvinnojouren Amanda startades 1984 av några engagerade och drivande kvinnor i Sollefteå Kommunen. Föreningen drivs helt ideellt med bidrag från Sollefteå Kommun och gåvor från olika organisationer.
Telefon: 073 032 75 43 (dygnet runt)
Webb: unizonjourer.se/sollefteakvinnojour
Mejl: kontakt@sollefteakvinnojour.se

Kramfors kvinnojour
Kramfors kvinnojour drivs av föreningen Kramfors kvinnoforum sedan 1990-talet. Kvinnojouren hjälper våldsutsatta kvinnor och barn. Dygnet runt, året om!
Telefon: 0612-108 28
Webb: unizonjourer.se/jourer/kramfors-kvinnojour
Mejl: kramforskvinnojour@gmail.com
Facebook: Kvinnojouren Kramfors

Tjejjouren Skogsrå
Tjejjouren Skogsrå är en ideell förening med feministisk värdegrund. Du som identifierar dig som ung kvinna eller tjej kan kontakta oss via chatt eller mail för att få stöd. Inga frågor eller problem är för stora eller små, vi finns här för att lyssna på dig.
Vi har avgett tystnadslöfte som innebär att det du skriver till oss berättar vi inte för någon.
Telefon: 070-675 25 20
Webb: tjejjourenskogsrå.se
Mejl: kontakt@tjejjourenskogsra.se
Facebook: Tjejjouren Skogsrå
Instagram: Tjejjouren Skogsrå

Örnsköldsviks Kvinnojour
Kvinnojouren i Örnsköldsvik är en ideellt arbetande förening som funnits sedan 1983. Det finns ett tjugotal ideella volontärer som turas om att svara i jourtelefonen, några arbetar också med att svara på frågor i chatten. Jouren har också två stycken anställda som arbetar på kontoret.
Telefon: 070-270 00 66
Webb: kvjouren.se
Mejl: ornskoldsvik.kvjour@gmail.com
Stödchatt: Örnsköldsviks Kvinnojour
Facebook: Örnsköldsviks Kvinnojour
Instagram: Örnsköldsviks Kvinnojour

Kvinnojouren Sundsvall
Kvinnojouren Sundsvall erbjuder samtalsmottagning (dygnet runt) och skyddsboende till våldsutsatta kvinnor och barn. Vi är en partipolitisk och religiöst obunden förening.
Telefon: 060-12 69 90 (till stödsamtal)
Webb: kvinnojourensundsvall.se
Mejl: info@kvinnojourensundsvall.se
Facebook: Kvinnojouren Sundsvall
Instagram: Kvinnojouren Sundsvall
Nationellt stöd

Kvinnofridslinjen
Kvinnofridslinjen ger stöd till dig som utsatts för fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld. Öppet dygnet runt. Samtalet är gratis, du är anonym när du ringer och det syns inte på telefonräkningen.
Telefon: 020-50 50 50
Webb: kvinnofridslinjen.se

Stödlinjen för transpersoner
En stödlinje för vuxna transpersoner, inklusive ickebinära, som utsatts för våld i nära relation eller sexuella övergrepp. Linjen är öppen varje dag 11–19. Samtalet är gratis och du är anonym när du ringer.
Telefon: 020-55 00 00
Webb: stodlinjenfortranspersoner.se

Stödlinjen för män
Försöker din partner kontrollera dig eller är du utsatt för hot och våld i din relation? Stödlinjen för män är öppen varje dag 7–21. Samtalet är gratis och du är anonym när du ringer.
Telefon: 020-80 80 80
Webb: stodlinjenforman.se

Rätt att välja
En stödlinje för dig som lever med regler och krav för att skydda familjens rykte eller heder. Det kan handla om att du utsatts för kontroll, hot eller våld.
Telefon: 020-57 70 70
Webb: rattattvalja.se
Nationella kvinnojourer och tjejjourer

Unizon
Unizon är riksförbund för över 130 idéburna kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld.
Webb: unizonjourer.se

Unizons tjejjourer
Unizon tjej- och ungdomsjourer arbetar förebyggande och stödjande med barn och unga utifrån en förståelse av makt, genus och våld. Jourerna möter unga med alla sorters funderingar. Ingen fråga är för liten eller för stor och den som hör av sig behöver inte säga vem hon är. De flesta kontakter sker via mejl och chatt och de kan röra kroppen, sex och relationer, men också missbruk, självmordstankar och våld i nära relationer.
Webb: unizonjourer.se/ung

Roks
Roks (Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige) vill att män ska sluta slå eller skrämma kvinnor, tjejer och barn. Därför finns det skyddade platser åt kvinnor, tjejer och barn som är rädda för en farlig man. Platserna heter kvinnojourer. Och för unga tjejer som behöver stöd, råd och hjälp finns det även tjejjourer att vända sig till.
Webb: roks.se

Freezonen
I vår chatt får du som är våldsutsatt snabbt kontakt med en person som lyssnar och svarar på dina frågor. Du kan kontakta oss som vuxen eller ung, kvinna, man eller ickebinär. Hos oss är du alltid anonym.
Telefon: 073-330 30 28
Webb: freezonen.se
Stödchatt: Freezonen

Nationell kvinnojour och stöd på teckenspråk
Vi hjälper döva, hörselskadade och dövblinda kvinnor, icke-binära och unga tjejer från 15 år och uppåt, att ta makten över sina egna liv för att kunna frigöra sig från våld och förtryck. Vi erbjuder stöd och hjälp på svenskt teckenspråk, taktilt teckenspråk, internationella tecken och skriven svenska.
Webb: nkjt.se

Terrafem
Terrafem är en ideell riksorganisation som arbetar utifrån ett köns- och etnicitetsperspektiv för ett jämställt Sverige. Terrafem ger stöd till våldsutsatta kvinnor med utländsk härkomst via rikstäckande jourtelefon på mer än 70 språk, samt ger stöd till kvinnor utsatta för våld på Terrafems tjejhus, kvinnojour och genomgångslägenheter.
Telefon: 020-52 10 10
Webb: terrafem.org

Somaya stödjour
Somaya stödjour är en religiöst och politiskt obunden ideell förening som stöttar kvinnor och hbtqi-personer med utländsk bakgrund som är utsatta för våld i nära relation och/eller lever i en hederskontext. När du ringer till deras stödlinje kan du vara anonym och få stöd, råd och information. Stöd erbjuds på flera olika språk.
Telefon: 020-81 82 83
Webb: somaya.se

GAPF stödjour
Riksorganisationen GAPF – Glöm Aldrig Pela och Fadime är en politiskt och religiöst obunden, sekulär och ideell förening som arbetar mot hedersrelaterat våld och förtryck. Organisationen vänder sig till alla som är utsatta för eller berörda av hedersrelaterat våld och förtryck.
Telefon: 0700-00 93 28
Webb: gapf.se
För barn och unga

Barnahus Västernorrland
Barnahus är beläget i centrala Sundsvall, där socialtjänst, polis, åklagare, barnpsykiatri och barnklinik samordnats i gemensamma lokaler i syfte att underlätta för de utsatta barnen, ungdomarna och deras familjer.

Bris
Bris är en barnrättsorganisation som arbetar för att stärka barns rättigheter. Bris ger stöd direkt och indirekt till barn, mobiliserar samhället för barnets rättigheter samt påverkar beslutsfattare genom att göra barns röster hörda.
Telefon: 116 111
Webb: bris.se
Mejl: Skicka ett anonymt mejl
Stödchatt: Bris

Unga Relationer
Ungarelationer.se ger stöd och information till dig under 20 år som blir utsatt i din relation, är kompis till någon som blir det, eller är den som utsätter. Det kan vara pågående eller ha hänt tidigare.
Webb: ungarelationer.se

Kärleken är fri
Att inte få välja utbildning, vänner eller vem man ska vara ihop med går emot ens fri- och rättigheter. Alla har rätt att själva välja sitt eget liv. Kärleken är fri är en del av Rädda Barnens förebyggande arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck.
Webb: raddabarnen.se
Mejl: stodchatt@rb.se
Chatt: Kärleken är fri

Tris
TRIS står för Tjejers Rätt i Samhället och är ideell förening som aktivt arbetar mot hedersrelaterat våld och förtryck. TRIS möter individer, vuxna, unga och barn, som utsätts för eller riskerar att utsättas för hedersrelaterat förtryck och våld.
Telefon: 0774-40 66 00
Webb: tris.se

UMO
UMO är en webbplats för alla som är mellan 13 och 25 år. På UMO kan du hitta svar på frågor om sex, hälsa och relationer. Sveriges alla regioner är med och betalar för UMO.
Webb: umo.se

Tjejzonen
Tjejzonen är Sveriges största stödorganisation för tjejer. Vi kämpar för tjejers rätt att bli lyssnade på och att den psykiska hälsan ska öka bland alla som definierar sig som tjejer mellan 10 och 25 år. Vi väcker också opinion som rör tjejers psykiska hälsa. Vi är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening och vårt kansli finns i Stockholm.
Webb: tjejzonen.se
Stödchatt: Tjejzonen

Killar
Killar.se är en trygg plats för dig som är kille som drivs av organisationen MÄN och riktar sig till alla som identifierar sig som kille eller ung man mellan 10-25 år.
Webb: killar.se
Mejl: kuratorn@killar.se
Stödchatt: Killar

Ellencentret
Ellencentret finns för dig som är mellan 15-25 år och har erfarenheter av sex mot ersättning, sex som självskadebeteende, så kallad “sugardejting” eller att bli såld av andra.
Webb: ellencentret.se
Stödchatt: Ellencentret

Brottsofferjouren
Brottsofferjouren är en politiskt och religiöst obunden ideell organisation som ger stöd till brottsoffer, vittnen och anhöriga. Brottsutsatta kan vara anonyma i kontakten med oss, stödet är kostnadsfritt, vi har tystnadslöfte och ingen polisanmälan krävs.
Telefon: 116 006
Webb: Brottsofferjouren
Mejl: fraga@boj.se
Stödchatt: BOJ

Maskrosbarn
Barnrättsorganisationen Maskrosbarn har sedan 2005 arbetat med att förbättra levnadsvillkoren för barn med föräldrar som har ett missbruk, en psykisk sjukdom eller som utsätter dem för våld.
Stockholm: 076-721 02 64
Göteborg: 072-857 98 88
Malmö: 070-025 00 25
Webb: maskrosbarn.org
Stödchatt: Maskrosbarn

Koll på SOC
Koll på soc är en sajt om socialtjänsten för dig som är under 21 år. Soc och socialtjänsten är samma sak. Sajten är ett stöd för dig som redan är i kontakt med soc, har funderat på att kontakta soc för att du mår dåligt eller vet någon annan som mår dåligt vill veta mer om soc.
Webb: kollpasoc.se
För våldsutövare
Ta ansvar – för att förändra ditt beteende sök hjälp i din kommun. Scrolla uppåt på sidan för kontaktuppgifter. Vill du inte vända dig till din kommuns socialtjänst kan du istället kontakta den nationella mansjouren eller stödlinjen Välj att sluta.

KAST-mottagning Västernorrland
KAST står för ”Köpare av sexuella tjänster” och är en verksamhet som ger stöd till dig som vill sluta köpa sex. KAST erbjuder rådgivning och individuella samtal till alla inom Västernorrlands län.
Telefon: 020-50 33 00
Mejl: kast@sundsvall.se

Preventell
PrevenTell är en nationell hjälplinje för dig som upplever att du tappat kontrollen över din sexualitet, som kanske känner oro för tankar och handlingar, eller är rädd att göra dig själv eller andra illa.
Telefonlinjen är öppen vardagar klockan 12-15.
Telefon: 020-66 77 88
Webb: preventell.se

Manscentrum
Manscentrum är en fristående mottagning vars inriktning är att bistå män i kris. Varje år hjälper och stödjer vi ett stort antal män som drabbats av svårigheter som de själva upplever att de inte kan hantera. Exempelvis: relationsproblem, problem vid separation, ilska och våld, föräldraroll och livskriser.
Telefon: 08-643 11 83
Webb: manscentrum.se
Mejl: kriscentrum@manscentrum.se

Välj att sluta
Välj att sluta är en nationell telefonlinje för dig som vill få hjälp att förändra ett kontrollerande eller våldsamt beteende. Hos oss får du möjlighet att prata anonymt med en rådgivare som har stor erfarenhet av dessa frågor. Är du utsatt för våld eller har frågor om ilska, kontrollerande och våldsamt beteende är du också välkommen att ringa till oss.
Telefon: 020-555 666
Webb: valjattsluta.se
Mejl: info@valjattsluta.se

Nationella mansjouren
Nationella mansjouren ger samtalsstöd åt både män och kvinnor i hela landet via telefon. Hit kan du vända dig med alla slags relationsproblem, umgängesproblem, missbruksproblem, samt problem med aggressioner och våld.
Telefon: 08-30 30 20
Webb: mansjouren.se

MÄN
MÄN arbetar för jämställdhet och mot mäns våld. Vi utgår från en feministisk syn på världen och tanken att vi behöver förändra destruktiva manlighetsnormer för att stoppa våldet. Vi vill att fler män och killar ska engagera sig för jämställdhet och att fler män och killar tar ett större ansvar för omsorgen. Vår vision är en jämställd värld utan våld.
Webb: mfj.se
Mejl: info@mfj.se